Wat is lachyoga?

Lachyoga is geen yoga. Het is een unieke serie van oefeningen gecombineerd met yoga-ademhaling (pranayama). Het doel van lachyoga is het bevorderen van spontaan lachen, zonder gebruik van humor of grappen. Een sessie duurt gemiddeld 1 à 2 uur en is doorgaans opgebouwd uit 3 verschillende onderdelen: de warm-up, de lachoefeningen en een afsluitende lachmeditatie. Maar elke laughter yoga leader ontwikkelt na een tijdje zijn of haar eigen stijl.

De 6 voordelen van lachyoga 

VOORDEEL 1: lachyoga maakt je vrolijker en brengt meer blijdschap

Is er iets fijner dan jezelf zorgeloos verliezen in de slappe lach? Na zo'n 10 minuten lachen zonder reden voelt de meerderheid van de lachclubleden zich in een opmerkelijk beter humeur. Een gemoedstoestand dat hen de hele dag vrolijk houdt. Dit toegenomen gevoel van welzijn wijten we aan het vrijkomen van endorfines ofwel 'gelukshormonen' in de hersenen. Die verbeteren instant je humeur. Wanneer je vaker de lachclub bezoekt, zal je merken dat je bovendien veel sneller en spontaner lacht om de kleine dingen. Je zal meer beginnen relativeren en bepaalde zaken in het leven minder serieus nemen. Een waar antidotum in een wereld waar alles bloedserieus is.

 

VOORDEEL 2: lachyoga is een work-out voor lichaam en ziel

Wie zegt dat een bezoekje aan de fitness het enige is waardoor je je opmerkelijk fitter en gezonder voelt? Eens goed en ongeremd lachen is eveneens een echte cardio-oefening. Voel maar eens na hoe je lichaam aanvoelt na de slappe lach: een licht rood aangelopen gezicht, enkele zweetdruppeltjes die op je voorhoofd parelen, het snakken naar adem,... Het zijn allemaal indicaties van een lichte cardio-oefening. Meer nog: volgens dr. William Fry staat 10 minuten uitbundig lachen gelijk aan 30 minuten (!) trainen op de roeimachine. Als dat geen reden is om spontaan meer te gaan lachen. En je wordt er nog vrolijk van ook!

 

VOORDEEL 3: lachyoga vermindert stress

Stress is de pandemie van de 21e eeuw. Heel veel mensen hebben te maken met stress. Wordt het chronisch? Dan ligt stress - in combinatie met andere factoren zoals leefstijl - aan de basis liggen van o.a. cardio-vasculaire problemen, depressie, burn-out, slaapproblemen, eetstoornissen, maagzweren, een slecht immuunsysteem, chronische pijnen en vermoeidheid,...  Het is dus zaak om stress zoveel mogelijk aan te pakken. Lachyoga is hier prima voor geschikt! Wetenschappelijk onderzoek onderschrijft namelijk dat lachen het niveau van onze stresshormonen, zoals cortisol en adrenaline, vermindert en positieve emoties stimuleert. 

 

VOORDEEL 4: lachyoga stimuleert sociale verbindingen

Wat jammer dat mensen tegenwoordig zelden teruglachen wanneer je ze tijdens een wandeling kruist en vriendelijk toelacht. Een oprechte "goedemorgen" of "goedemiddag" komt steeds vaker als een verrassing. Je kan het soms zien aan de blik op hun gezicht. Toch blijf ik dit doen; in de hoop dat dit iemand z'n dag toch wat vrolijker maakt. En dit is nog maar 1 klein voorbeeld van hoe de lach onze menselijke verbondenheid stimuleert. De kwaliteit van ons leven hangt af van de kwaliteit van onze sociale relaties. Lachen is een grote verbindende factor en zorgt voor duur- en zorgzame intermenselijke relaties.

 

VOORDEEL 5: lachyoga vormt een positieve mentale mindset

Iedereen lacht graag in goede tijden, maar lachyoga leert mensen om onvoorwaardelijk te lachen, zodat ze zelfs in moeilijke tijden kunnen lachen. Het geeft kracht in tijden van tegenspoed. Lach je veel en vaak 'zonder reden'? Dan wordt lachen een onschadelijk coping mechanisme waarmee je een positieve mindset aanleert. Deze helpt je om een positieve mentale houding aan te houden, waardoor mentale pijn alvast draaglijker wordt. 

 

EXTRA VOORDEEL 6: lachyoga heeft ook zakelijke voordelen

Wist je dat ons brein ongeveer 25% meer zuurstof nodig heeft om optimaal te kunnen presteren? Lachoefeningen bevorderen de totale zuurstoftoevoer in ons lichaam en onze hersenen, wat de prestaties en efficiëntie van werknemers aanzienlijk verbetert. Bovendien creëert het ook een betere stemming, zowel algemeen op het werk als tussen de werknemers onderling. Dit is van onschatbare waarde voor de teamspirit en communicatieve vaardigheden van je werknemers.

"Geluk is het enige wat zich verdubbelt als men het deelt"

- Albert Schweitzer

Over de laughter leader opleiding in april 2024 bij LachInstituut...